Parterapi

Tag ansvar for dit parforhold

Som parterapeut kan jeg hjælpe med at skabe klarhed over jeres parforhold. Der kan snige sig ting ind i forholdet som f.eks jalousi, utroskab, tomhed, manglende glæde, dårlig kommunikation, misbrug og meget andet. 

Konflikter og skænderier er ikke nødvendigvis dårlige. Det afgørende er, om I lærer noget af dem. Hvis I gang på gang kun sårer hinanden, lærer I ikke noget, og I er ikke blevet klogere på  jeres problemer.

For at nå hinanden er en god kontakt og kommunikation nødvendig.

Parterapi kan hjælpe jeres kommunikation, så I taler MED hinanden og ikke kun TIL hinanden

Parterapi skaber udvikling og kan hjælpe til, at I hver især får nye erfaringer om jer selv og nye strategier til at være i et glædesfyldt parforhold.

Tag ansvar for dit parforhold - også for dit barns skyld!

Parterapi smitter af på hele familien.

Balancen mellem at være adskilt og samtidig forbundet er en væsentlig faktor i et parforhold.

I hele terapiprocessen er jeg aktiv, engageret og en ufordømmende medspiller. Jeg vil hjælpe den enkelte med at sætte ord på sine længsler, følelser og behov.

Det er mit ansvar, at terapien er ligeværdig, og at vi sammen finder ind til den/de aktuelle problemstillinger.

Parterapi kan også hjælpe med at komme godt videre efter et brud.

Jeg bor tæt på Vejle og har været parterapeut ved Hedensted Kommune.

Nøgleord til hvad jeg kan hjælpe med

Dårlig kommunikation

Når jeg føler mig presset, bliver jeg utålmodig og kommer nemt til at bebrejde, i stedet for at give mig tid til at lytte. Kommunikationen bliver til og ikke med min partner. En lille ting, som giver en rigtig stor forandring er, at lære at sige jeg foran mine sætninger i stedet for du. Herved bliver jeg på egen banehalvdel, og partneren går ikke i forsvar og dialogen fremmes.

På denne måde øges både selvrespekten og respekten for den, jeg taler med.

Det er meget effektfuldt, og samtidig kræver det, at jeg vil gøre mig umage for at lære det.

Få glæde i parforholdet

Parforhold er en relation, der ikke bare fungerer af sig selv. Det er nødvendigt at sætte tid af til at være sammen, tage pauser og prioritere at parforholdet skal plejes og have næring, som en anden levende plante.

De fleste par oplever på et eller andet tidspunkt, at forholdet har ændret sig, at nærheden, intimiteten og fortroligheden er blevet mindre.

Når jeg mistrives i mit parforhold, er det nærliggende at få øje på, hvad den anden gør forkert. Der opstår et ønske om, at den anden skal ændre sig. Han eller hun skal tale på en anden måde, prioritere anderledes, tage mere initiativ, være mere kærlig osv. Det er den anden, der skal løse problemet, den anden, der skal gøre noget.

Sætningen ”Du kan kun ændre et andet menneske ved at ændre dig selv ” er den skinbarlige sandhed, der også gælder i parforholdet. Så spørgsmålet er: ”Hvad kan jeg gøre anderledes?”

Kærlighed er at give. Hvad kan jeg give min partner? Hvordan kan jeg forsøde min partners tilværelse? Hvordan kan jeg gøre min partner glad?

Samtidig må jeg fortælle min partner, hvad jeg længes efter og har behov for, så min partner bliver klar over, hvad der gør mig glad.

Gensidig vilje og lyst til at gøre den anden godt bevarer eller (gen) skaber et godt parforhold. Dermed opstår der en stor tryghed, fortrolighed og støtte parterne imellem.

Parterapi kan være en slags katalysator i denne proces.

Parterapi gavner hele familien

Noget af det bedste jeg kan give mit barn, er at vise det, at jeg holder af dets far eller mor. Det giver barnet en fundamental ro og tryghed, som det kan gå ud i verden med!

Den stemning der er mellem mor og far, tavsheden, kærligheden såvel som skænderierne, er en usagt faktor, og den forplanter sig i hele familien. Man kan læse på børnene, hvordan mor og far har det sammen. Børnene får ondt i maven, bliver anspændte og urolige, når far og mor ikke har det godt, hvorimod børn er glade og frie, når der er en god stemning forældrene imellem.

Børnene ændrer adfærd, når forældrenes indbyrdes forhold forandrer sig.

Parterapi hjælper ikke kun parret, men hele familien.

Lavt selvværd og parforhold

I et parforhold er der to mennesker, som skaber et forhold sammen. Forholdet bærer præg af, hvad de to mennesker hver især bidrager med.

Hvis den ene eller de begge har lave tanker om sig selv, så vil det smitte af på den kontakt og det forhold, der er i mellem dem. Et lavt selvværd har mange ansigter. Det kan fremstå som bekymring, angst, kontrol, forsigtighed, tilbageholdenhed, jalousi, selvudslettende adfærd og lignende, og disse mekanismer bringes med ind i forholdet.

Parterapi skaber oftest en personlig udvikling, så selvfølelsen øges sammen med troen på sig selv, hvilket smitter af på parforholdet.

Både individuel terapi og parterapi kan hjælpe til et bedre parforhold.

Utroskab

Der skal to til en tango, og der skal to til utroskab.

Utroskab er et symptom på, at der er noget i parforholdet, som ikke fungerer. Begge er ansvarlige for, at parforholdet ikke har det godt.

Årsagerne til utroskab kan være mange, fælles er det, at den ene mangler noget i sit parforhold og opsøger en tredje part.

Tillidsforholdet kan genskabes men forudsætter, at begge to har en vilje til at investere tid, ærlighed, sårbarhed og engagement i parforholdet. Det kan tage lang tid at genopbygge et godt parforhold.

Parterapi kan hjælpe med, at vi holder os på rette spor i genetableringen af et godt parforhold.

Jalousi

Jalousi opstår, når jeg bliver i tvivl om, hvorvidt min partner hellere vil være sammen med en anden end mig. Der kan være reelle grunde til denne tvivl.

Det kan også være en fantasi, som vokser ud af en mindreværdsfølelse, hvor jeg enten ser spøgelser, eller føler mig underlegen og ikke god nok. Det er vigtigt at finde ud af, hvad denne følelse handler om, og hvor den kommer fra.

Hvis jalousi fylder meget, kan det være en god ide at gå i parterapi og få klarhed over situationen.

Parterapi ved skilsmisse

Når det er besluttet, at vi ikke skal bo og være sammen mere, så er det vigtigt at få det afsluttet på en ordentlig og værdig måde. Kommunikation - såvel verbalt som nonverbalt - bliver en afgørende faktor for samarbejdet, når jeg er fyldt op af sårede følelser og bristede håb.

Det er en sorg at afslutte et parforhold, og det er en sorg, der ikke bliver sendt blomster til!

Det er vigtigt at få sagt farvel og få afsluttet sit parforhold, inden jeg indgår i et nyt forhold.

Det kan føles som en skuffelse og et nederlag at måtte erkende, at skilmisse er den bedste løsning.

Hvis der er børn involveret, er det nødvendigt at forblive samarbejdspartnere omkring børnene. Det er vigtigt, at dette samarbejde bliver så godt som muligt for børnenes skyld. Ligeledes er det vigtigt, at vi selv tager ansvar for bruddet, så børnene bliver fritaget for skyldfølelse.

Parterapi kan hjælpe begge godt på vej og hjælpe med at skabe et håb om en god fremtid for alle parter.

Livs-Lyst.dk

Som parterapeut kan jeg hjælpe med at skabe klarhed over jeres parforhold. Der kan snige sig ting ind i forholdet som f.eks jalousi, utroskab, tomhed, manglende glæde, dårlig kommunikation, misbrug og meget andet.

Bente Mikkelsen

Tofteager 3, Grejs - 7100 Vejle

Tlf. 28 943 945

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Er jeg optaget, ringer jeg tilbage.
Læg en besked eller send en sms.

Afbud skal gives dagen før enten på telefonopkald, mail eller sms.